nedeľa 6. novembra 2011

Devil celebrates Birthday.

Hádajte, kto mal nedávno narodeniny. Devil? Prada? Devil wears Prada? Áno, šéfredaktorka amerického vydania časopisu Vogue, Anna Wintour. Tretieho novembra oslávila 62. narodeniny (wow, nezastavila sa na čísle tridsať ako väčšina ženských celebrít, keď sa ich opýtajú koľké narodeniny oslavujú ;)), a ja rozmýšľam, čo o tejto "superwoman" už roky kraľujúcej v módnej brandži, napíšem.

Anna Wintour teraz

Takže ako "vznikla" Anna? Dcéra redaktora Charlesa Wintoura a Eleanor "Noni" Trego Baker, študovala na nezávislej North London Collegiate School, kde začala vystrkovať prvé rožky  búrením sa proti buď prísnym, alebo nudným školským uniformám. V štrnástich rokoch sa objavuje na jej hlave jej veľmi obľúbený bob a záujem o módu vďaka show Cathy McGowan "Ready Steady Go!" a časopisu Seventeen, ktorý jej posielala babička z Ameriky. O módnej kariére nakoniec rozhodol jej otec, keď jej vybavil o kor neskôr prácu v butiku. Neskôr nastúpila do vzdelávacieho programu v Harrods a začala brať hodiny teórie módy, o ktorých opäť rozhodli rodičia. Odtiaľ však odišla so slovami : "You either know fashion or you don't."

Anna Wintour kedysi

V roku 1970 začína o móde už aj písať ako jedna z juniorských asistentiek redakcie anglického Harper´s Bazaar, prechádzajúc neskôr  mnohými ďalšími redakciami (i americkými), je významným miľníkom práca pre anglický Vogue v roku 1985, ktorá Anne vyslúžila prezývku "Nuclear Wintour" vďaka kompletnej reorganizácií redakcie, na ktorú sa spomína ako na obdobie "The Wintour of Our Discontent". Konečne v roku 1988 zakotvuje v americkom Vogue, kde znovu stavia všetkých zamestnancov do pozoru, ale najmä mení vizuál obálky a k tvári modelky v interiéri pribúda aj väčšia časť tela fotená už aj v exteriéri; kombinuje sa high fashion s lacnejším oblečením od menej známych návrhárov. 

"artová" Anna

Na záver; Anna Wintour bola, je a bude považovaná za jednu z navplyvnejších a najmocnejších postáv v módnom biznise, čo ocenila aj anglická kráľovná Elisabeth II. Rádom britského impéria. Anna doslova dáva módnym dizajnérom a budúcim úspešným modelkám pomazanie, udáva tým nielen, čo sa bude nosiť, ale aj ako sa bude vyzerať. Napriek navonok chladnému postoju voči okoliu dokazala v minulosti podať pomocnú ruku napríklad Johnovi Gallianovi, či Marcovi Jacobsovi, a napriek materiálnu, ktoré ju obklopuje, je filantropka. Jednoducho stála svojej bývalej asistentke Lauren Weisberger za napísanie knihy a stále neodchádza do dôchodku. ;)

Logo vytvorené na margo odchodu do dôchodku

Vaša Pipi L