piatok 16. decembra 2011

I miss you.

Pozerala som film...Like crazy (2011). Napriek gýčovému dojmu z filmového plagátu s dvoma objímajúcimi sa tínedžermi bol nie nadarmo ocenený porotou na festivale Sundance Film Festival, a ja som bola zase očarená skutočnou zaľúbenosťou a hlbokým pohľadom do psychiky. Dej poukazuje v krátkych obrazoch na osudovú lásku Angličanky a Američana, ktorých neuvážený čin nadlho oddelí Atlantickým oceánom (ďalej si to už pozrite sami).

Čo som ale úvodom chcela naznačiť sú vzťahy na diaľku, i keď som jediný taký nezažila (asi naštastie!). Sú dvojice snažiace sa takto žiť naivní optimisti, blázni alebo dokonca masochisti?

Potrebujete sa svojmu partnerovi zdôveriť so životnými radosťami aj starosťami, potrebujete svoju polovičku objať, pritúliť sa, pobozkať, potrebujete si vydiskutovať medzi štyrmi očami (nie cez monitor) dôležité veci? Zabudnite, tu funguje Skype alebo šetrenie peňazí na faktúry od mobilného operátora, autá, vlaky, lietadlá. Je to pretlak emócií aj pre skutočne silné povahy, a čo ešte, ak sa v okolí objaví niekto nový, ktorý je vlastne tiež fajn? Potom sa môže stať, že sa nám súčasný partner začne z myšlienok vytrácať, lebo s ním zažívame minimalne množstvo dobrých či zlých zážitkov a na jeho miesto sa tlačí človek, s ktorým ste dennodenne.

Ak sa však nechcem pozerať na svet len čiernou optikou, takéto vzťahy nás učia trpezlivosti, kompromisom, a je tam aj to povestné "čo nie je časté, je vzácne". Alebo sa môžete riadiť desatorom blogera Vlada :

1. vzťah musí mať plán do budúcnosti
2. pravidelné stretávanie (čo najviac ako je to možné)
3. využitie modernej technológie
4. písanie rozsiahlych a intímnych emailov
5. posielanie písaných listov
6. nestratiť nikdy vieru
7. vyhýbanie sa nebezpečným situáciám (iný človek v dohľade)
8. nežiarliť
9. pozitívne rozmýšľať o partnerovi
10. neukončovať hovory hádkou

Kto to vydrží, vydrží už všetko. :)

Vaša Pipi L