nedeľa 13. novembra 2011

Shoemania Nr. 1

Je pravda, že viac milujem oblečenie ako topánky, a je pravda, že neskôr samozrejme napíšem aj čo by sme mali mať podľa módneho diktátu oblečené v novej sezóne jar/leto 2012 (aspoň približne ;)); teraz sa však predsa len budem venovať topánkam. Čiže v čom budete milé ženy brázdiť jarné a letné chodníky?

Pán Christopher Bailey pre Burberry Prorsum sa rozhodol vymeniť tradičné neónové a bledé farby za farby kurkumy, chrómu, zafíru, okru, čokolády, ale aj za jarnú a letnú klasiku v podobe žltej a oranžovej. Letný look dopĺňajú aj tkaná rafia (palmové vlákno) a drevené korálky. Napriek africkým prvkom je stále zachovaná britská elegancia.


Módny dom Louis Vuitton vsádza na odvážne farby a tvary, ako aj na rôznorodú ponuku. Cestuje v čase do obdobia 60. a 70. rokov, pričom zachováva typický "parisienne chic".


Topánky z dielne Christiana Louboutina sú topánky s osobnosťou a nadprirodzenou aurou, nositeľke dodávajú okamžitú sebadôveru, a najbližšiu sezónu to budú robiť vďaka živým farbám, rafinovaným, tkaným aplikáciám a korálkam.


Pierre Hardy nie je Ed Hardy. Tento pracoval a navrhoval pre značky Dior, Balenciaga, Hermés. Jeho nové "uptown" topánky sú priam sochárske diela. Výrazna modrá, zelená, červená tlmená béžovou sú farebným jadrom tejto kolekcie. Sála z nich noblesa, zároveň sú nositeľné a oživia aj tie najnudnejšie šatníky.



Elegantná, nevinná, fluidná, romantická, ako z iného sveta je nová kolekcia Ralpha Laurena v jemných odtieňoch, a podobne ako Burberry, je opäť použitá tkaná rafia, ale aj zložité detaily.


Športová elegancia Tommyho Hilfigera naberá na obrátkach vďaka vysokým dreveným podpätkom, divokej kombinácii farieb a materiálov, a mení sa na laškovný preppy štýl modernej stredoškoláčky. 

Pre módny dom YSL sa Stefani Pilati inšpiroval pri svojich návrhoch novej kolekcie filmom Belle de Jour. Parisienne chic dopĺňa futurizmus a minimalizmus.


Vaša Pipi L



Nový status "mingle".

Keby ste si chceli zmeniť napríklad na všetkými "zbožňovanom" Facebooku stav na "mingle", budete zatiaľ márne hľadať túto možnosť, novú formu vzťahu. O čo ide? V Amerike, kde to nejaký veľmi inteligentný hlupák alebo veľmi hlúpy intelektuál vymyslel, by Vám odpovedali jednoduchou vetou : "Married, but single." Tomu, kto sa práve poškrabal za uchom, vysvetlím, že sa jedná o partnerský vzťah, kde dvojica žijúca v manželstve alebo "nadivoko", ale je si verná navzájom, nežije v spoločnej domácnosti. Partneri majú každý svoje vlastné útočisko, kam sa zašijú, aby nedajbože nedošlo k tej hroznej, vzťah ničiacej ponorke. ;) A tak im to vlastne klape dlho predlho, aspoň podľa slov "mingle" párov, ktoré sa dušujú, že nikdy nezažijú stereotyp.

Už žiadny teror za prekážkovú dráhu z rozhádzaných ponožiek a slipov, neumytý až hnijúci riad, nesklopenú  alebo ocikanú záchodovú dosku, vlasy (chlpy?) v odtoku umývadla, či vane; a už žiadny výsmech za zelenú, hnedú alebo fialovú masku na tvári, hrubé fusakle s medvedíkmi alebo smrteľný strach z vložiek na záchode, či množstva "divných" túb, téglikov a nástrojov všade v kúpeľni. "Mingle" Vám ponúka možnosť neísť za rok na súd, psychiatriu alebo "pod fialky". Alebo?


Žiť v spoločnej domácnosti má výhody aj nevýhody. Možno záleží, či ste  pohodlný sebec alebo obetavý samaritán; pôžitkár, ktorý chce mať len to "dobré" zo vzťahu. Mať partnera, s ktorým môže ísť na rande, keď má chuť a žiť sám vo vlastnej domácnosti, keď chce mať čas len pre seba, napríklad pustiť si svoje obľúbené metalové či popové CD, alebo si čítať knihu v posteli v nekresťanskej nočnej hodine bez škrípajúcich zubov a zaťatých pästí. Zdá sa, že ide o sen, ktorý by ste zaraz premenili v skutočnosť. Ale! Má to aj svoje nevýhody. Mali by ste byť veľmi tolerantný v zmysle nežiarlivý, dôverčivý a nemalo by Vám vadiť, že partnera nikdy nespoznáte v dobrom aj zlom ako páry žijúce spolu, nesmie Vám vadiť nižšia miera intimity, a to, že počas kríz Vás možno ten druhý nepodrží, lebo bude mať možnosť zabuchúť Vám dvere svojho bytu pred nosom a bez výčitiek; však ste moderný "mingle" pár, každý sám za seba podľa vlastnej potreby.

A nezabudnime ani na deti. Alebo zabudnime? Môžu žiť aj ony v "mingle" zoskupení rodičov? Moje skúsenosti mi v rebríčku hodnôt posunuli do "TOP 5" istotu, istotu zázemia, istotu rodiny, ktorá žije pokope, v jednej domácnosti, aspoň dokým sa dieťa rozhodne osamostatniť sa. Už tu máme aj tak dosť rozvodov, prečo ešte viac sypať soľ do detských duší? Nezabudnite, že deti kopírujú vzorce nášho správania sa, žijú veľakrát vzťahy ako ich rodičia, a navyše ozaj chcete prispievať doživotne dcére na byt, lebo to za ňu nepreberie jej partner, ktorý si musí financovať svoj byt? (vtip ;))

Každopádne psychológovia odporúčajú "mingle" samostatným jedincom s aspoň malou skupinkou kamarátov (však, čo keby partner nemal vo štvrtok čas alebo chuť ísť do kina), ktorí sa z nejakého dôvodu nemajú chuť prispôsobovať a neplánujú alebo ešte neplánujú deti. Na druhej strane však stále platí : "Proti gustu žiaden dišputát." :)

                                                      Vaša Pipi L